Historie


Molen de Lelie is gebouwd in 1846 door J.Mansier en is een houten achtkantige stelling molen gedekt met riet en een onderbouw van steen. de wiekenvormen hebben een fok met een Oudhollands systeem. Deze molen is voorzien van twee koppel lavastenen die bedoeld zijn voor het koel produceren, twee regulateurs, twee mengketels, twee silo's, een buil en een kammenluiwerk.

 

In 1869 werd de molen gekocht door de Heer Oldeman waarna het tot 1970 in de familie bleef. In dit jaartal werd de molen overgenomen door de gemeente Ommen die hem in zijn geheel restaureerde.

 

Sinds 1983 wordt de molen gebruikt door Anton Wolters die de molen beroepsmatig gebruikt voor het malen voor bakkers, reformen en particulieren.

 

 Bezichtiging


Bent je benieuwd hoe een molen werkt en hoe deze er van de binnenkant uitziet? Nou, dat kan! 

 

Molen de Lelie is op alle werkdagen open voor een bezichtiging. Hierbij moet vermeld worden dat op doorgaande dagen dit enkel kan wanneer de drukte dit toe laat. Tevens moet molenaar Anton op dat moment niet aan het malen zijn i.v.m. de veiligheid.

 

Ook is een groepsarrangement mogelijk, met koffie en thee, en wat lekkers. een leuke rondleiding door de molen en achteraf nog een lekker sapje met een borrelplank, en allemaal lekkere dingen uit onze leuke winkel! 

 

Wil je zeker weten dat je de molen kunt bezichtiging of wil je de bezichtiging doen met een groep? Neem dan vrijblijvend contact met ons zodat we de bezichtiging kunnen vastleggen!